İZMİR ÖZEL TEVFİK FİKRET ANADOLU LİSESİ "ORGANİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM PROJESİ" İLE BİRİNCİ OLDU.
GEÇTİĞİMİZ HAFTA TEVFİK FİKRETLİLER İÇİN BAŞARILARLA GEÇTİ, BİR BAŞARI DA FEN BİLİMLERİ'NDEN...
İZMİR ÖZEL TEVFİK FİKRET ANADOLU LİSESİ "ORGANİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM PROJESİ" İLE BİRİNCİ OLDU.
21. yüzyılın genç bilim insanları, çevre dostu robotlarıyla yarıştı, birincilik İzmir’e geldi.
Fen bilimlerinde öğrencileri geliştirmek, farklı ve yenilikçi projeler ortaya koyabilmelerini teşvik etmek amacıyla İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi ve Özel Saint Benoit Lisesi işbirliğiyle düzenlenen “Çevre Dostu Ekolojik Projeler” temalı Robotik Yarışması'nda İzmir Özel Tevfik Fikret Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencilerimiz Berke Yalın Dönmez ve Simge Kuyucu'nun “Organik ve Sürdürülebilir Tarım İçin Otkıran” adlı projesi birinci oldu.
Bu yıl ilk kez düzenlenen ve öğrencilerden çevreye faydalı, plastik ve yabancı maddeleri toplayan robotlar üretmeleri istenen yarışmada, öğrenciler hem bu özelliklere uygun hem de ekosisteme yararlı olabilecek enerji ile ilgili robotlar yaptılar.
Okulda edindikleri çevre bilinci ve izledikleri belgesellerde tarımda bilinçsizce kullanılan zararlı kimyasalların hem çevrede hem de insan sağlığında neden oldukları sorunlardan etkilendiklerini ve bu soruna çözüm üretebilmek için zirai ilaç (pestisit) kullanımını azaltan bir makine yapmaya karar verdiklerini belirten İzmir Özel Tevfik Fikret Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri Simge Kuyucu ve Berke Yalın Dönmez, İzmir’e ve okullarına birinciliği getirmenin sevincini yaşıyor.
Öğrencilerin organik tarımı desteklemek amacıyla tasarladıkları robot; fidelere zarar vermeden tarım alanında oluşan, istenmeyen bitki ve otları tespit ederek ortadan kaldırabiliyor. Otonom bir şekilde çalışabilen ve güneş panelleri sayesinde enerjisini temiz yoldan elde ederek karbondioksit yaymayan robot, ayrıca enerjinin ulaştırılması zor olan bölgelerde de kullanım imkânı sunuyor.
Birleşmiş Milletler’in Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun verilerine göre her yıl dünyada 3 milyon ton, ülkemizde ise 30 bin ton pestisit yani zirai ilaç kullanılıyor. Zirai ilaç kullanımı alınan gıdalar yoluyla evlere kadar ulaşarak insan sağlığını tehdit ediyor ve hormonal dengesizlik, kanser, infertilite (kısırlık), bağışıklık sisteminin çökmesi, sinir iletim mekanizmasının çökmesi gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Robotik Yarışması’nda ikinciliği “8 Kıta” isimli projeyle İstanbul Özel Saint Pulcherie Lisesi, üçüncülüğü “Growbox” projesiyle İstanbul Özel Saint Benoit Lisesi, dördüncülüğü ise “Domotik Ev” projesiyle İstanbul Özel Notre Dame de Sion Lisesi kazandı.
Yarışmada dereceye giren öğrenciler, yazın Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki yaz okulu kapsamında ağırlanacak ve öğrencilere, robotikteki yeni trendler ile robotiğin alt yapısı konusunda uygulamalı bir eğitim verilecek.
Fizik öğretmenleri Alper Güloğlu rehberliğinde projeyi hazırlayan ve birincilik ödülünü alan öğrencilerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.